Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKT

MaJco s.r.o.
Opavská 253/32
Krnov 794 01
tel: +420 776 697 420
majcosro@gmail.com
Číslo na prodejnu: 776 774 691
Otevřeno: Po - Pá 09:00 - 18:00 So: 09:00 - 12:00

arr3CHUTNÁME MARMINKY SE SLEVOURaději karobovou nebo meruňkovou? Nebo je lepší mandlová? Jo, a nezapomeňte na švestkovou? Už jste... arr3OříškujemeOříšky a sušené ovoce na Váš Velikonoční stůl. Velikonoce jsou přecevším oslavou tradic a... arr3OTEVÍRACÍ DOBA 2016 ... arr3Už i u nás můžete platit stravenkami!Vážení zákazníci, v rámci zkvalitňování služeb, které Vám nabízíme a poskytujeme jsme pro Vás... arr3NOVINKA!!! Bezlepkové zákusky!!!Abychom rozšířili nabídku pro lidi s celiakií, tak jsem navázali nově spolupráci s ostravskou firmou...

O potravinách a stravování
Co je to BIO?

Co je to BIO produkt?

Ekologické zemědělství je moderní formou obhospodařování půdy bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek. V podmínkách České republiky má své největší zastoupení zejména v podhorských a horských oblastech s vyšším podílem trvalých travních porostů. Hlavním kritériem při zavádění ekologických systémů hospodaření je aplikace poznatků z funkčnosti přírodě blízkých ekosystémů, které se vyznačují mnohotvárností druhů rostlin a zvířat.

 

Základní principy zpracování v ekologickém zemědělství:

Ekologické zemědělství se vyznačuje šetrnými zpracovatelskými postupy při výrobě potravin s maximálním omezením použití aditiv a syntetických látek. Zpracování bioproduktů na biopotraviny má svá přísná pravidla, stejně jako zemědělská produkce. Použití přídatných a pomocných látek při zpracování a konzervaci je velmi omezeno na látky přírodní, bez jejich použití by se biopotravina prokazatelně nemohla uchovat. Zpracovatelské metody jsou založeny na mechanických, fyzikálních a biologických procesech. Vitální kvalita organické ingredience je uchována během každého kroku jejího zpracování.

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin je v celém procesu kontrolováno zvláštní nezávislou kontrolou, po certifikaci jsou biopotraviny označeny a takto odlišeny od ostatních potravin.




zdroj: www.bioinstitut.cz


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

l2122Txa
LgAz0K42
06.03.2014 14:59
5S0QhI1B4
LP4oWDLfWP3z
12.01.2014 08:24
Oleje a jejich účinky

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č.. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních totiž zakazuje označovat na výrobcích a místech, které výrobky prodávají (e-shop) zdravotní účinky produktu.

Přehled nejpoužívanějších druhů olejů: Zdroj: webové stránky firmy BIOPURUS, jejíž výrobky naleznete na našem eshopu http://www.biopurus.eu/

  1. Arganový olej
  2. Bodlákový olej
  3. Broskvový olej
  4. Olej z černého kmínu
  5. Olej z červené řepy
  6. Dýňový olej
  7. Konopný olej
  8. Olej z lískových ořechů
  9. Lněný olej
  10. Olej z malinových semen
  11. Makový olej
  12. Mandlový olej
  13. Mrkvový olej
  14. Pupalkový olej
  15. Rakytníkový olej
  16. Řepkový olej
  17. Sezamový olej
  18. Slunečnicový olej
  19. Sójový olej
  20. Olej ze světlice barvířské
  21. Olej z vlašského ořechu

 

1.Arganový olej

Plnohodnotný arganový olej se získává ze semen plodů arganového stromu (Argania spinosa), které rostou na jihozápadě Maroka. Sběr plodů a získávání oleje je velmi náročné, protože plody se sbírají ručně bez použití strojů a olej se lisuje ručně tradičním způsobem za studena. Na výrobu 1 litru čistého oleje potřebujeme až 30 kg plodů a lisování trvá asi 10 hodin. Z toho důvodu je arganový olej několikanásobně dražší než nejkvalitnější panenský olivový olej. Arganový olej je skutečný nektar, který obsahuje neuvěřitelné množství bioaktivních složek: *
přírodní vitamin E - alfa-tokoferol - vitamin rozpustný v tucích. Je silný antioxidant, chrání před působením volných radikálů, pomáhá udržovat v pokožce optimální hladinu esenciálních mastných kyselin a vitaminu A. V epidermis vytváří bariéru proti odpařování vlhkosti z pokožky, zabraňuje buněčnému stárnutí způsobenému oxidací, podporuje výživu buněk a posiluje cévní stěny. Výrazně snižuje vznik zánětů a zjizvení. Arganový olej obsahuje 2-3 násobek přírodního vitamínu E, než jakýkoli jiný přírodní zdroj, nenasycené mastné kyseliny - člověk je získává pouze prostřednictvím stravy nebo kůže. Jsou to stavební látky potřebné k dobrému fungování buněčných membrán, jsou důležité pro udržení zdravé pokožky a zabraňují ztrátě vlhkosti a předčasnému stárnutí. Arganový olej obsahuje až 80% esenciálních mastných kyselin hlavně Omega 3 a Omega 6, přírodní karotenoidy - rostlinné pigmenty rozpustné v tucích, chránící oči a kůži před UV zářením a působením volných radikálů. Posilují imunitní systém, pomáhají udržovat zdravou kůži a mohou brzdit růst rakovinotvorných buněk.
Výjimečné účinky : stimuluje přirozené funkce buněk a nitrobuněčné okysličování, silný antioxidant, neutralizuje volné radikály a chrání jemné tkáně před vnějšími vlivy, působí přímo na tvorbu kolagenu a elastinu - prevancia vzniku strií během těhotenství a hubnutí, je přírodní anti-ageingový prostředek - regeneruje, vyživuje, vyhlazuje a hydratuje pokožku, vrací pleti vitalitu a posiluje její ochrannou funkci, zjemňuje její strukturu, obnovuje jednotný tón a celkově ji zjasňuje, redukuje vrásky, jizvy a stopy po akné, reguluje produkci kožního mazu a má antiseptické účinky - vhodný i pro aknózní pleť, snižuje projevy psoriázy a ekzémů, vyživuje a posiluje křehké a lámavé nehty, regeneruje poškozenou strukturu vlasu, obnovuje lesk. 

Dávkování: vnitřně - ráno (nalačno) a večer ( před spaním) jednu čajovou lžičku,  studená kuchyně - podle chuti a množství jídla,  venkovní použití - podle potřeby 

Skladování : Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

2. Bodlákový olej ze semen bodláku mariánského - jednodruhový. Léčivé účinky oleje z bodláku mariánského byly známy již v antické době. Prvořadé použití oleje je použití při všech onemocnění jater, jeho účinky se považují jako nejlepší přírodní produkt pro léčbu jater. Ta jsou životně důležitým orgánem a velmi trpí špatnou stravou s množstvím nasycených mastných kyselin, aditiv, dusičnanů, alkoholem a syntetickými léky. Spolu s péčí léčí také žlučník, který se nazývá tiskový mluvčí jater (jakmile má člověk problém se žlučníkem, signalizuje to špatný stav jater) To, že je bodlák skutečným obrem i léčebnou hodnotou, dokazují jeho další možnosti uplatnění. Napravuje poruchy krevního oběhu, pomáhá při nízkém krevním tlaku, tonizuje cévy, má příznivý vliv na léčbu onemocnění srdečního systému, pomáhá při migrénách a závratích. Celkově posiluje organismus, pomáhá na různé druhy alergií, jako například kopřivku nebo sennou rýmu, pomáhá při astmatických záchvatech a odstraňuje nevolnost při cestování. Používá se při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku, zvenku je možné použít olej z bodláku na křečové žíly a hemoroidy.

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby. 

Skladování : Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.


3. Broskvový olej

Broskvový olej se získává z jádra broskve. Je bohatý na polynenasycené mastné kyseliny, včetně kyseliny linolové a kyseliny olejové, které pomáhají udržet vlhkost pleti a tím se dosáhne potřebná pružnost. Olej je také bohatým zdrojem antioxidantů, které působí proti stárnutí pokožky, olej čistí póry na kůži, čímž pokožku změkčuje a tím je jemnější. Úžasné pro své blahodárné vlastnosti na nápravu poškozené kůže v případech zánětů, ekzémů nebo lupénky, olej se doporučuje použít jako ochrana před větrem nebo sluncem. Pouze pro vnější použití - dávkování podle potřeby masáže. Skladování: Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců. Nevystavujte přímému slunečnímu světlu.

 

4. Olej z černého kmínu

Černý kmín je součástí rodiny pryskyřník a semena jsou tmavá, tenká a tvaru půlměsíce. Semena se používají po staletí na Blízkém východě, ve Středomoří a Indii. V současné době se černý kmín používá jako koření v různých kuchyních po celém světě kvůli jeho ořechové příchuti. Kromě svého kulinářského využití, černý kmín má také množství důležitých výhod a je jedním z nejdražších léčivých semen na světě. Semena černého kmínu obsahují více než 100 chemických sloučenin, včetně některých dosud neidentifikovaných. Kromě toho, co je považováno za hlavní účinné látky - semena obsahují: thymoquinone, beta sitosterol, kyselinu myristovou, kyselinu palmitovou, kyselinu palmitolejovou, kyselinu stearovou, kyselinu olejovou, kyselinu linoleovou, linolenovou, arachidonovou kyselinu, bílkoviny, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, kyselinu listovou, vápník, železo, měď, zinek, fosfor. Stovky studii provedené na černém kmínu, ukázaly, že látky ze semen pomáhají v boji proti onemocnění zvýšené produkce kostní dřeně, přirozený interferon a buňky imunitního systému. Několik studií ukázalo, že extrakt z černého kmínu může pomoci jednotlivcům s autoimunitním onemocněním, a to by mohlo pomoci v boji proti rakovině. Jedna nedávná studie na mazut kmínu semen prokázala, že byl účinný proti rakovině slinivky, jedné z nejnebezpečnějších a nejtěžších druhů rakoviny. Černý kmín je navíc efektivní při léčbě nemocí spojených s dýchacím ústrojím, astmatem, bronchitidou, revma a prochladnutím. Semena zvyšují tělesnou imunitu, stimulují menstruaci, a zvyšují tok mateřského mléka kojících matek. Olej pomáhá zklidnit nervovou soustavu, stimuluje tvorbu moči, pomáhá léčit kašel, zlepšuje trávení a pomáhá předcházet a snižovat vysoký krevní tlak. Olej je velmi účinný při léčbě abscesů a nádorů oka, břicha a jater.
Černý kmín také: Stimuluje tělesnou energii a pomáhá při zotavení z únavy a deprese. Je účinný lék na kožní onemocnění, jako jsou alergie, ekzémy, akné, lupénka. Je antiparazitární. Léčí nadýmání, průjem, hemeroidy, zácpu a úplavici.

Dávkování: vnitřně - ráno a večer jednu kávovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby 

Skladování: Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců

 

5. Olej z červené řepy

Červená řepa má trochu zvláštní chuť a ne každému může být po vůli. Má však tolik užitečných a zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, že si ji musíte zamilovat.

Červená řepa je zdrojem cenných látek. Obsahuje:

- vlákninu - podporuje pravidelné vyprazdňování, snižuje cholesterol
- vitamín E - působí na celkovou regeneraci organismu, zpomaluje stárnutí
- měď, zinek-podporují pevnost nehtů a vlasů
- draslík, hořčík, vápník - zabraňují překyselení organismu, mají blahodárný vliv při dně a zvýšené hladině kyseliny močové v krvi
- křemík - je nezbytný pro pevnost vazů a pružnost cév
- železo - podílí se na krvetvorbě, pomáhá při anémii
- kyselinu listovou - podílí se na správné funkci kardiovaskulárního systému, podporuje růst buněk a tkání
- jód, kobalt - doporučují se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin
- vitaminy skupiny B - uplatňují se při látkové přeměně
- vitamín C - je vhodným posilovačem obranyschopnosti

Na všechny nemoci
Červená řepa byla uznávaným lékem již ve starověkém lékařství, její léčivé účinky se využívají: při problémech s játry a ledvinami; v prevenci proti rakovině; při nadváze, je vhodná při dietách i odtučňovacích kúrách ; usnadňuje léčbu chřipky a nachlazení ; zmírňuje infekce dýchacích cest ; pomáhá při střevních a žaludečních potížích, předchází zácpě ; zbavuje organismus toxických látek ; obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu ; snižuje tlak - šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku ; léčí ekzémy.

 

6. Dýňový olej

Je mimořádně vhodný pro přípravu všech druhů salátů a dresinků pro studenou kuchyni. Olej obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol v krvi a tím snižují riziko infarktu a srdečně-cévních onemocnění, zpomaluje kornatění pokožky a blahodárné působí proti zánětům kůže. Dýňový olej obsahuje také zinek, který pomáhá při problémech s prostatou a bolestivém močení. V neposlední řadě olej obsahuje množství antioxidantů (alfa, gama tokoferol), které vychytávají v krevním řečišti volné radikály, které poškozují cévní stěny, čímž urychlují proces stárnutí. Dýňový olej by neměl chybět v žádném jídelníčku. Všechny látky, důležité pro zdraví (stopové prvky, vitaminy a minerály) jsou v přírodní formě obsažené v dýňových semenech (draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, měď, mangan, selen, zinek), stejně jako další důležité vitamíny (E, B1, B2, B6, C, A, D)

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby.  

Skladování : Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

7. Konopný olej

Olej z konopí setého obsahuje více než 75% nenasycených mastných kyselin, které lidská pokožka potřebuje ke správné funkci. Pro pokožku jsou nejdůležitější kyseliny omega-6-linoleová, omega-6-gama-linoleová a omega-3-linoleová, které jsou pro lidský organismus esenciální. Většinu těchto bioaktivních látek si lidské tělo nedokáže "vyrobit" a je zcela závislé na jejich přísun z potravy. Současný způsob života a stravování nezaručuje jejich dostatečný přísun, dlouhodobý nedostatek těchto látek je přitom jednou z příčin vzniku řady civilizačních chorob jako jsou poruchy trávení, onemocnění srdce a cév, snížená imunita, alergie, ekzémy a další. Tyto kyseliny mají výborné regenerační, zvláčňující, zklidňující, protizánětlivé a promašťující schopnosti a také posilují odolnost pokožky. Omega-3 blokuje tvorbu histaminu, a tím brzdí rozvoj alergické reakce. Konopný olej obsahuje omega-6 a omega-3 kyseliny v ideálním poměru 3:1, a pomáhá tak zmírnit nebo dokonce úplně vyléčit kožní problémy, jako je suchost pokožky, atypický ekzém nebo lupénka (psoriáza). Olej obsahuje i velké množství vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, C, D a E), které ve spojení s nenasycenými kyselinami mají blahodárné účinky. Konopný olej má typickou, výrazně, lehce oříškovou chuť. Je jemně nakyslý s jemně pálivou příchutí, je méně mastný než jiné oleje. Používá se výhradně ve studené kuchyni na dochucení salátů, zálivek a již hotových pokrmů kuchyně.

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby.  

Skladování : Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

8. Olej z lískových ořechů je velmi důležitým zdrojem výživové hodnoty v dobře vyvážené stravě, má několik důležitých zdravotních výhod v oblasti ochrany proti nemocem. Speciální kombinace oleje, který je obsažen v ořechách (zejména olej kyseliny olejové je bohatý na struktury), proteiny, sacharidy, beta-sitosterol, základní vitamíny a minerály, dává lískovému oříšku zvláštní místo mezi ostatními ořechy pro svou jedinečnou schopnost chránit proti nemocem. Je známo, že konzumace jen 25-30 g lískových ořechů denně, je dost pro denní potřebu vitamínu E a velmi dobrý způsob, jak se chránit proti srdečně-cévním onemocněním a rakovinou. Lískové ořechy a olej z lískových ořechů je nejznámějším zdrojem vitaminu E, který je nezbytný pro zdravé srdce a svaly. Je také nezbytný pro normální fungování reprodukčního systému. Vitamin E zabraňuje rozpadu červených krvinek, a proto slouží jako ochrana proti nedostatku krve, která se nazývá anémie. Další výhodou vitamínu E, který se nachází v lískových oříšcích je, že zabraňuje faktorům, které připravují podklady pro onkologická onemocnění. Jestliže rakovina je již v těle, pak se snaží zneškodnit škodlivé buňky. Beta-sitosterol, který se nachází v dostatečném množství v lískových oříšcích, je důležitým prostředkem pro snižování cholesterolu a prevenci rakoviny (rakovina prsu a prostaty). Lískový ořech je bohatý na olej. Až 60-70% tvoří olej v plodu. Tato struktura dodává nejen energii do organismu, ale také ochraňuje tělesnou teplotu, ochraňuje proti vnějším faktorům a pomáhá pohybu vitamínů, které tvoří olej. V oleji se nachází např. kyselina olejová, která zabraňuje vzniku cholesterolu v krvi, snižuje hladinu cholesterolu o 26,2%, zajišťuje hladiny cukru v krvi, zvyšuje ochranné Apapratein-1 pro zdraví-cévních onemocnění o 25% a snižuje riskantní Apapratein B 7,5%. Dalším přínosem kyselin v lískových oříšcích je kyselina linolová, která hraje velmi důležitou roli pro růst a zdravý vývoj organizmů. Nasledující vitamíny lze nalézt ve velkém množství v lískových oříšcích: - Vápník , který je potřebný pro zdravé kosti a zuby; - Železo , které má krevní produkční funkce, - Zinek , který hraje důležitou roli ve vývoji pohlavních hormonů, - Draslík , který je nezbytný pro stimulaci nervového systému a řádné fungování svalového systému. Konzumace lískových ořechů je velmi důležitá pro zdravý život. Jíst pouze 25 g lískových ořechů každý den nebo dvě čajové lžičky oleje může být velmi dobrou ochranou proti mnoha onemocněním, včetně rakoviny a srdečních chorob. Podle výsledků výzkumu, lidé, kteří konzumují lískové ořechy nebo olej z lískových ořechů, mají o 50% nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří nikdy nekonzumovali lískové ořechy. 

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby.

Skladování : Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

9. Lněný olej

Lněný olej obsahuje 3 mocné léčivé složky: Mastné nenasycené kyseliny omega-3: Lněná semena a lněný olej (vyráběný lisováním za studena) jsou vůbec nejbohatším zdrojem mastných nenasycených kyselin typu omega-3, nejzdravějšího druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, které naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Důležité pro organismus jsou i mastné nenasycené kyseliny omega-6 a neméně důležitý jako samotné kyseliny je jejich poměr v organismu. Nejlepší poměr těchto tuků ve stravě je 4:1, nebo čtyřikrát více omega-3 než omega-6. Náš běžný jídelníček však obsahuje výrazně větší množství omega-6 a velmi málo omega-3 kyselin. I to je jeden z důvodů výskytu takového množství chronických, degenerativních chorob v dnešním moderním světě. Lignany: Len je také nejbohatším zdrojem rostlinných chemikálií s antivirovými, fungicídnimi, baktericídnimi a protinádorovými vlastnostmi, kterým se říká lignany. Lněná semínka obsahují 100-násobné množství lignanů oproti jakékoli jiné rostlinné potravě. Len působí protizánětlivě: Mastné nenasycené kyseliny omega-3 mají také protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, střev, či močových cest. Len potlačuje kardiovaskulární choroby: Infarkty a mozkové mrtvice jsou v západním světě nejčastější příčinou úmrtí. Strava, kouření a nedostatek pohybu představují známé rizikové faktory. Bylo zjištěno, že mastné nenasycené kyseliny omega-3 ve lnu snižují riziko infarktů a mozkových mrtvic hned několika způsoby. Len snižuje krevní tlak, rozšiřuje krevní cesty a zlepšuje jejich elastičnost a průchodnost krevního toku. Len kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšuje množství prospěšného cholesterolu (HDL), přičemž hladina škodlivého cholesterolu (LDL) klesá. Len také pomáhá předcházet arytmii a nepravidelnému srdečnímu tepu. Len pomáhá při revmatických zánětech: Četné studie shodně potvrzují, že len u pacientů s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela opustit steroidní protizánětlivé léčby, které mohou mít řadu vedlejších účinků. Klinické studie prokázaly, že kyselina alfa linolová, která se ve lněném oleji nachází ve velkém množství, velmi účinně působí protizánětlivě a tím působí zvlášť příznivě proti artritidě. Pomáhá dokonce omezit odmítání transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu 2 a upravuje několik onemocnění ledvin. Zlepšuje symptomy pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčině slepoty v pokročilém věku) a může vám také pomoci velmi jednoduše zhubnout.

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby. 

Skladování: Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

10. Makový olej

Má zklidňující účinky na psychiku. Má podobné vlastnosti jako lněný olej, je ale méně mastný a bohatý na nenasycené mastné kyseliny (kyselina linoleová, kyselina linoleová). Má vysoký obsah vápníku a hořčíku, proto se doporučuje konzumovat při špatné kvalitě vlasů a nehtů, při problémech s osteoporózou. Také zklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje svalové křeče a tlumí bolesti hlavy, vhodný k masážím. Vyživuje a chrání pokožku, je vhodný pro suchou pleť a pleť se sklonem k popraskání nebo na ekzematickou a zánětlivou pleť. Zároveň pleť účinně regeneruje a zanechává ji hebkou a vláčnou. Makový olej dodává pleti esenciální mastné kyseliny a podporuje její hydrataci. Olej má vynikající chuť a proto ho doporučujeme na přípravu jídel ve studené kuchyni.

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby.

Skladování: Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

11. Mandlový olej

Olej z mandlí je bohatý na všechny základní živiny: proteiny, celý komplex esenciálních aminokyselin, tuk, kyselina linolová, uhlohydráty, vitamíny, minerály. Obsah vápníku je v mandlích mnohem vyšší než v mléce. Také je důležitý vzájemný poměr minerálů. Vápník, jakož i fosfor a hořčík, musí být v těle ve správném poměru a čím víc na to při výběru jídel pamatujeme, tím lépe pro tělo. Je dokázáno, že strava s vysokým obsahem fosforu, v níž převládá maso, zpomaluje vstřebávání vápníku ve střevech. Stopové prvky: mandle jsou velmi bohaté na zinek, měď a mangan. Díky tomuto skvělému složení, lehké stravitelnosti jsou mandle velmi cenné a užitečné zejména v případech: - poruchy nervového systému, stresu, a duševní či fyzické únavy. Správná rovnováha mezi atomy vápníku, hořčíku a draslíku udržuje sílu svalů a může zabranit nervové podrážděnosti. Nedostatek vápníku v krvi zapříčiňuje nervozitu. Poměr těchto minerálů v mandlích může zajistit zdravé fungování nervového systému. Optimální množství fosforu a polynenasycených mastných kyselin (jako kyselina linolová) pomáhá při tvorbě fosfolipidů, základních složek buněčných membrán neuronů. Pravidelná konzumace mandlového oleje může posílit nervy, dodat pevnost svalům a pomoci překonat stres, depresi a únavu. Sportovci a těžce fyzicky pracující najdou v mandlích potravu, která poskytuje spoustu energie a je navíc i osvěžující a zdravá. Vysoký cholesterol: Přesto, že jsou mandle a olej z nich takové bohaté na tuk, nezvyšují cholesterol, ale ve skutečnosti ho snižují. Totéž platí i o vlašských ořechách. Je to díky vyváženému poměru mastných kyselin v mandlích a jejich bohatosti na vitamin E s intenzivním antioxidačním účinkem.  Nemocí srdce a arteriosklerózy: Vápník se přímo podílí na každém úderu srdce a na tlaku v tepnách. Bohatost mandlí na vápník spolu s vysokým obsahem vitamínu E má příznivý účinek na zdraví kardiovaskulární soustavy. Vitamin E jako silný antioxidant zabraňuje tvorbě aterosklerotického plaku v tepnách. Problémy s kostmi: Mandle obsahují velké množství minerálů, z nichž se skládá kostra (vápník, fosfor a hořčík) a zároveň alkalizují, což podporuje zadržování vápníku, zatímco kyselá potrava a především maso zvyšuje jeho vyplavování močí. Toto vše dělá mandle ideální potravou pro ty, kteří trpí osteoporózou nebo demineralizaci kostí. Cukrovka: Diabetici snášejí mandle velmi dobře pro malý obsah uhlohydrátů a kvalitu jejich proteinů a tuků.  V těhotenství a u kojících matek: Mandle jsou ideální pro těhotné ženy svou výživnou hodnotou, ale zejména obsahem minerálů potřebných pro vývin plodu. Je dokázáno, že mandle podporují tvorbu mateřského mléka. Co se týče využití v kosmetice, olej má příznivé účinky při různých kožních onemocněních (ekzémy, furunkly), při popáleninách, popraskání či jiných poraněních kůže. Pro šetrné účinky se doporučuje i jako projímadlo, neboť nezpůsobuje podráždění střev. Mandlový olej je nevysychavý olej, jehož složení je nejblíže lidské pokožce. Pro jeho výborné výživné vlastnosti se nazývá také "pokožkový" olej. Často se používá v kosmetice a také jako základní olej v aromaterapii. Rychle se vsakuje do pokožky, zklidňuje, změkčuje a zvláčňuje pokožku. Ne náhodou se od starověku používá jako masážní olej pro miminka a děti. Má velmi dobré účinky na suchou, citlivou i stárnoucí pokožku. Nachází široké uplatnění v medicíně. Nedráždí a nevyvolává alergické reakce. Je zařazován mezi nejsilnější přírodní stimulátory pro obnovu růstu a zpevňování vlasů. Vyživuje kořínky, stimuluje růst, zvýrazňuje lesk a elasticitu. Je vhodný i na celotělové masáže.

Dávkování: vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby.

Skladování: Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C . Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

12. Mrkvový olej

Olej snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak.Snižuje riziko rakoviny plic. Jednoduchý způsob jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikající regenerační potravinou když se člověk cítí vyčerpaný nebo se zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C a  betakaroten (vhodný při opalování) . Kromě něj je bohatý i na vitaminy D, E a K, z minerálů jsou to vápník, draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor, křemík a síra. Za lahodnou chuť mrkvového oleje je zodpovědný vysoký obsah sacharidů, který se během zrání a růstu mrkve postupně snižuje. Obsahuje i jinou důležitou rostlinnou vlákninu - pektin a éterický olej. Betakaroten však kromě toho chrání srdce a cévy, působí protizánětlivě a zpomaluje stárnutí organismu a pokožky.Ďalším pozitivním účinkem mrkve je, že neutralizuje volné radikály, díky kterým odvádí toxiny z těla, a tak se v těle nevytvářejí karcinogeny.Obsažený pektin v mrkvi se stará o trávení, vyprazdňování a zklidňuje střevní trakt. 

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně - podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby

Skladování : Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

13. Pupalkový olej

Získává se lisováním semen z pupalky dvouleté. Je to rostlina pocházející ze Severní Ameriky, kterou Indiáni již několik století používají k léčení kožních chorob, hojení ran, při chřipce a nachlazení. K nám se dostala v 17. století. Má černá semínka, která obsahují asi jen 15 procent oleje, proto je pupalkový olej trochu dražší, ale zato velmi účinný. Je bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin - omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a zejména má vysoký obsah kyseliny linolenové a gama-linolenové, která tím, že syntetizuje "Dobré" prostaglandiny napomáhá minimalizovat menstruační problémy, zabraňují shlukování krevních destiček a tím srážení krve, také ovlivňuje sekreci hormonu prolaktinu, a tím i bolestivé nalévání prsou před menstruací. Proto je vynikajícím výživovým doplňkem pro ženy, které mají problémy s premenstruačním syndromem nebo bolestivou či nepravidelnou menstruací. Nejen zmírňuje křeče a citlivost prsou, účinně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, upravuje vysoký tlak, má pozitivní vliv na srážlivost krve a zvyšování imunity. Olej je bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin. Esenciální mastné kyseliny, často označované také jako vitamin F, jsou známé svými blahodárnými účinky na lidský organismus. Protože "moderní styl" konzumního života a běžné stravovací návyky nepřispívají k tomu, abychom esenciální mastné kyseliny přijímali v dostatečném množství, jsme odkázáni na jejich příjem ve formě doplňků výživy. Olej z pupalky obsahuje 72% kyseliny linolové a 9% kyseliny gama-linolenové. Takto se pupalka pokládá za nejbohatší zdroj více nenasycených esenciálních mastných kyselin (biologicky aktivního vitaminu F). Podporuje snižování váhy bez držení diety a pomáhá při obezitě. Vhodná je pro diabetiky, kde zlepšuje využití inzulínu. Snižuje nadměrnou činnost štítné žlázy. Přispívá k zachování správné funkce kloubů. Má příznivý účinek proti depresím, migréně a alkoholismu. Uklidňuje hyperaktivní děti. Účinně ji lze aplikovat proti astmatu, při infekcích a zánětech, projevech aterosklerózy.

Dávkování: vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby

Skladování: Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

14. Olej z malinových semen
Vzácný bylinný olej, který dokáže účinně chránit pokožku po celý den. Má velmi velmi silný protizánětlivý a antioxidační účinek. Je bohatý na vitamin E, díky kterému brání stárnutí pokožky a úspěšně chrání proti UV záření.

Použití: vnitřně, ráno nalačno a večer před spaním jednu čajovou lžičku. Použití zvnějšku - na pokožku - podle potřeby. Používá se také k ochucení pokrmů studené kuchyně.

 

15. Rakytníkový olej

je zdrojem vitamínů, karotenoidů a minerálních solí, obsahuje nenasycené mastné kyseliny Omega 3, 6, 9 nebo vzácnou Omega 7. Rakytníkový olej vyniká svými antioxidačními vlastnostmi a schopností regenerovat poškozené tkáně a sliznice. Nejcennější je čistý rakytníkový olej, 100%, lisovaný za studena. Olej může posílit odolnost organismu, působí proti předčasnému stárnutí, má antidepresivní a antistresové vlastnosti, olej je užitečný při problémech trávicího traktu, napomáhá detoxikaci organismu, stimuluje činnost jater. Pro své blahodárné působení se užívá vnitřně a také se aplikuje přímo na pokožku. Rakytníkový olej může regenerovat i hluboko postižené rány, působí protizánětlivě, pomáhá při ekzémech, dermatitidách, omrzlinách nebo popáleninách. Pomáhá regenerovat tkáň po ozařování.

Dávkování : vnitřně - ráno a večer 1 kávovou lžičku, venkovní použití - dle potřeby Doporučujeme používat namísto tradiční kovové lžičky plastovou nebo dřevěnou, s kovem by mohly některé cenné látky rakytníkového oleje negativně reagovat.

 

16. Řepkový olej
Jako rostlinný olej neobsahuje cholesterol, zato se může pochlubit vitaminem E. Olej z řepky je rovněž výborným zdrojem doporučených omega-3 mastných kyselin, podobně jako losos, sleď a makrela nebo vlašské ořechy a samozřejmě některé rostlinné tuky. Za krále olejů je považován olivový olej, jehož velkou předností je vysoký obsah (až 85%) mononenasycených mastných kyselin. Jejich působení na zdraví hodnotí odborníci příznivě. Doposud nepovšimnutý řepkový olej ze semen řepky se však velmi blíží svým složením olivovému oleji. Také má vysoké zastoupení "příznivé" kyseliny olejové, a zároveň tedy velmi málo nasycených mastných kyselin. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3.
Olej je vhodný hlavně do salátů.

 

17. Sezamový olej

Sezamový olej má jemnou chuť a nepodléhá oxidaci, protože obsahuje sezam, který je silným antioxidantem. Vysoký obsah lecitinu chrání a povzbuzuje mozkově-míšní systém, posiluje paměť a působí antidepresivně. Má uklidňující vliv na trávicí soustavu, močopudné a průjem zastavující účinky. Příznivě působí při léčbě kožních onemocnění. Obsahuje 85-88% nenasycených mastných kyselin, aminokyseliny obsažené v rostlinných bílkovinách, vitamíny B1, B12, PP, hořčík a stopové prvky - mangan, železo, měď, nikl. Podporuje funkci trávicího ústrojí (žaludek, játra, slinivka), tvorbu žluči a vyprazdňování žlučníku. Proti kornatění tepen. Posiluje obranyschopnost organismu, zpevňuje cévy, žíly a posiluje oči. Snižuje hodnotu cukru při cukrovce. Důležitý při péči o kůži. 

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby. 

Skladování: Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

18. Slunečnicový olej

Ze semen se lisuje slunečnicový olej (již od 18. stol.). Obsahuje až 65% kyseliny linoleové, dále kvalitní tuky a bílkoviny vitamíny E, B1, minerály, hořčík, železo, vápník, fosfor. Slunečnicový olej má využití u pacientů s aterosklerózou a ischemickou chorobou srdeční - esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová a olejová) snižují hladinu cholesterolu v krvi a zabraňují tím rozvoji kornatění cév, lidé, kteří mají vysoký krevní tlak - vitamin E je silným antioxidantem, který zabraňuje degeneraci cév a je prevencí proti infarktu, lidé s vysokým cholesterolem v krvi - měli by nahradit mastné a kalorická jídla slunečnicovými semínky a měly by používat kvalitní slunečnicový olej, lidé s kožními problémy - kyselina linolová a vitamin E zlepšují elastičnost pokožky, posilují vlasy i nehty , pomáhají při ekzémech, suché a zanícené pokožce neurotiků - vitaminy skupiny B, může pomoci při odbourávání stresu, depresi, nespavosti a nervozitě, obsah lecitinu účinek znásobuje, diabetici - dobře snášejí slunečnicový olej a semínka, nemocní na štítnou žlázu - vitamin E zlepšuje činnost štítné žlázy, těhotné a kojící ženy - semínka poskytují základní živiny, sportovci, anemici, podvyživení a oslabení po nemoci - semínka jsou vysoce kalorické, pacienti s rakovinou - vitamin E má antikarcinogenní účinek. Působí příznivě proti kardiovaskulárním chorobám i preventivním způsobem. Zlepšuje nervová onemocnění. Užívání oleje zklidňuje všechny sliznice v zažívacím ústrojí, hlavně spodní část hrtanu a jícnu. Má příznivé účinky i na vzhled pokožky. Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby.

Skladování : Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.


19. Sójový olej

Olej je výživově velmi cenný s výjimečně vyváženým spektrem mastných kyselin. Obsahuje asi 60% vícekrát nenasycených esenciálních mastných kyselin. Z toho asi 8% trojnásobně víc nenasycené kyseliny linolenové (omega-3 kyselina) a asi 50% dvojnásobně více nenasycené kyseliny linoleové. Řadí se tak mezi málo olejů obsahujících pro metabolismus velmi důležitou linolenovou kyselinu. Sójový olej má navíc nejvyšší množství přírodního lecitinu ze všech olejů (1,5 - 3,5%) a vysoké množství přírodního vitaminu E. Obsahuje dále vitamíny B (komplex), K, draslík, železo, fosfor, aminokyseliny. Olej je vhodný pro diabetiky, neobsahuje žádné sacharidy. Může pomoci při nervových onemocněních, hlavně mozkových nervových spojnic. Zlepšuje paměť, zbystřuje smýšlení. Upravuje a zklidňuje nervové vypětí člověka. Příznivě ovlivňuje léčbu aterosklerózy.

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžíci, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby. 

Skladování : Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

20. Olej ze světlice barvířské

Světlice barvířská je rostlina podobná slunečnici. Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Proto je výborným prostředkem na odbourávání cholesterolu, vhodný pro diabetiky, snižuje hladinu krevního cukru. Světlice využívají zejména východoasijští léčitelé, kteří ho předepisují při zánětu žaludeční sliznice, průdušek, ledvin i kloubů, především však na posílení krevního oběhu: rozšiřuje cévy a díky inulinu reguluje hladinu cukru v krvi. Jeho léčivý účinek je znám díky látce krocitín, která snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje výskytu srdečního infarktu, a snižuje krevní tlak, předchází kornatění žil má močopudný a žlučopudný účinek, reguluje činnost štítné žlázy. Nedávno z něj byly izolovány látky s antioxidačními účinky a pracuje se i na využití v onkologii.

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby.  

Skladování : Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.

 

21. Olej z vlašského ořechu

Olej z jader vlašského ořechu je vysoce kvalitní olej s léčivými vlastnostmi. Jádra tak trochu připomínají mozek a mozku také skutečně prospívají. Mají vysokou energetickou hodnotu - až 650kcal ve 100 gramech. Obsahují mnoho tzv.. zdravého tuku, jsou zdrojem bílkovin, vitaminu E, B1, B6, soli kyseliny listové, minerálů jako je selen, fosfor, hořčík, sodík. Díky tomuto složení působí výborně na odbourávání cholesterolu, proti kornatění tepen, vysokému krevnímu tlaku. Olej je také zdrojem nenasycených mastných kyselin, které působí proti vzniku aterosklerózy.Ve studené kuchyni se používá do sladkých jídel, k dochucení salátů.

Dávkování : vnitřně - ráno (nalačno) a večer (před spaním) jednu čajovou lžičku, studená kuchyně-podle chuti a množství jídla, venkovní použití - podle potřeby

Skladování: Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 ° C. Po otevření spotřebujte nejpozději do 3 měsíců.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

dotaz
Vladislav Ouda
02.12.2016 09:23
Sirupy - druhy a jak je používat

V magazínu DOBROTY Číslo 2 ročník 2012/2013 vyšel článek o sirupech a jejich užívání s názvem Sladký život. Celý článek si můžete přečíst na: http://docplayer.cz/1693409-Dobroty-magazin-o-bio-dobrem-jidle-a-dobrem-ziti.html
Sirupy, které jsou vyrobené šetrnými postupy bez jakýchkoli přidaných látek, dokáží v mnoha případech skvěle nahradit cukr. Jde o přírodní sladidla, která obsahují cenné živiny a jsou dobře stravitelná.

Druh sirupu Množství, které nahradí

1 hrnek cukru
O kolik snížit množství

tekutin v receptu
Agávový 2/3–3/4 hrnku 3 lžíce
Datlový 3/4 hrnku 3 lžíce
Javorový 3/4 hrnku 3 lžíce
Rýžový 1 1/3 hrnku 1/4 hrnku
Ječný se sladem 1 1/3 hrnku 1/4 hrnku
Špaldový 1 1/3 hrnku 1/4 hrnku

  1. Když v pečeném receptu používáte sirup místo cukru, je třeba část jiné tekutiny ubrat (viz tabulka). Jestliže recept nezahrnuje žádnou jinou tekutinu, přidejte cca 5 lžic mouky na každý hrnek sirupu, kterým nahrazujete cukr.

  2. Jestliže použijete obilné sirupy, přirozené enzymy v nich obsažené mohou způsobit, že těsto zřídne (zejména tam, kde nepřidáváte vejce). Proto je dobré sirup nejdříve 2 minuty povařit, nechat zchladnout a teprve potom přidat potřebné množství do těsta. Ječný sirup se sladem většinou řídnutí těsta nezpůsobuje.

  3. Při přípravě dezertů typu cookies je třeba mít na paměti, že s použitím sirupu budou sušenky spíše měkké, ne křupavé. Nejkřupavějšího výsledku docílíte s rýžovým sirupem.
Agávový sirup
Získává se z mexického kaktusu agáve. Je sladší než cukr, má nízký glykemický index (a je proto vhodný pro diabetiky). Je o něco řidší než med a má neutrální chuť, dobře se tedy hodí pro „začátečníky“. Má mnohostranné využití, můžete ho použít ke slazení nápojů (snadno se rozpouští i ve studených tekutinách, proto je vhodný i pro přípravu různých shaků a koktejlů), kaší, pro přípravu dresinků, marinád a při pečení.

 

Datlový sirup
Datlový sirup patří k tradičním sladidlům na Středním východě a je vlastně jen koncentrovanou datlovou šťávou. Chuťově je velmi příjemný a i děti ho mají rády. Použijte jej na přípravu kaší, pokapejte jím palačinky, vafl?e nebo zmrzlinu, přidejte ho do těsta na přípravu dezertů. Je výborný v kombinaci s mléčnými výrobky (tvaroh nebo jogurt polijte sirupem a vmžiku máte výborný dezert, zajímavé je také spojení datlového sirupu a kozího sýra).

Javorový sirup
Míza z javoru cukrového se zahřátím zahustí a vznikne tak tradiční javorový sirup. Sirup s označením A je nejjemnější, nejsvětlejší a nejdražší, v Evropě se nejvíc prodávají sirupy B a C, které mají výraznější javorovou chuť a jsou tmavší. V Kanadě se tradičně používá na přelití palačinek a lívanců, dále jej můžete používat podobně jako datlový sirup (i javorový sirup je výborný s jogurtem nebo tvarohem). POZOR má vyšší glykemický index.

Rýžový sirup
Přirozeně bezlepkový obilný sirup. Vzhledem ke své poměrně neutrální chuti má mezi obilnými sirupy nejuniverzálnější použití. V kuchyni s ním můžete pracovat podobně jako s agávovým sirupem, jen pro slazení čaje a kávy se příliš nehodí. Obzvlášť vhodný je na pečení. Sladí méně než cukr.

Ječný sirup se sladem
Sirup s poměrně výraznou sladovou chutí. Dobře se hodí pro přípravu různých omáček, zálivek a marinád (jednoduchou zálivku připravíte například smícháním ječného a javorového sirupu, olivového oleje a vinného octa). Při pečení je dobré kombinovat ječný sirup s dalším sladidlem, aby pokrm nezískal příliš silnou sladovou chuť. Vyzkoušejte ho například při přípravě perníku.

Špaldový sirup
Výživově velmi hodnotný sirup s lehkou sladovou příchutí. Přelijte jím palačinky nebo va?e a dále jej můžete používat podobně jako ječný sirup. Podobně jako rýžový a ječný sirup, i ten špaldový sladí cca o polovinu méně než cukr. Je hustší konzistence než med.



NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ